ЧЕСТИТО, БЪЛГАРИЯ! НИКУЛДЕН Е!

ЧЕСТИТО, БЪЛГАРИЯ! НИКУЛДЕН Е!

Advertisement:

На 6 декември Православната църква почита един от най-обичаните от българите светии – св. Николай, архиепископ Мирликийски, наричан също и Чудотворец.

Празникът е популярен още като Никулден. Честват го всички рибари, моряци, пътешественици и банкери.

Advertisement:

Същевременно той се е утвърдил като народен повод за семейно празненство, без значение дали в дома живее именик. Рибните ястия преобладават на трапезата в този ден.

Advertisement:

Св. Николай е роден през 280 г. в Мала Азия, провинция Ликия. Живял е по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на град Мир (от Мир в Ликия произлиза пояснението Мирликийски).

Водел благочестив и добродетелен живот. След смъртта на богатите си родители, употребил цялото наследство в помощ на бедните и нуждаещите се. Като всичко вършел скришом, помнейки думите на Спасителя, че каквото върши едната ръка, другата не трябва да знае, имайки предвид даването на милостиня.

Advertisement:

Той участвал в Първия вселенски събор в Никея, на който бил утвърден Символът на вярата.

Светецът починал блажено, след кратко боледуване в 342 г. Тялото му било погребано в катедралата на гр. Мир.

Мощите на свети Николай се пазят и до днес в храма “Свети Николай” в италианския град Бари, където ежегодно се стичат хиляди поклонници.

Името на свети Николай и досега се свързва с удивителни чудеса, при които с молитвата си той спасява цели кораби и моряци по време на морски бури и бедствия.

Смята се, че св. Никола има власт над морските ветрове и течения, и покровителство над морските бури и урагани. Затова, в знак на почит към него, в този ден лодките и корабите не плават в открито море.

Рибарите, моряците и техните семейства участват в тържествената литургия в храмовете, а след това организират празненства в негова памет.

Преданието разказва също, че свети Николай незабелязано подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, за да може да омъжи трите си дъщери и така да ги спаси от безчестие. Поради това към всичко, за което светецът е тачен, често добавят и „застъпник за щастието на девойките“.

На днешния ден във всички православни храмове се отслужва тържествена света литургия за празника. Той е и храмов празник на многобройни черкви в православния свят.

Имен ден днес празнуват Никола, Николай, Николина, Никол и още доста хора с производни или сходни имена – Нина, Нино, Кольо и други.

Източник: bradva.bg

Advertisement: