НОВ ЗАКОН ЗАСЯГА ВСИЧКИ ШОФЬОРИ В БЪЛГАРИЯ. АКО НЯМАШ ТОЗИ СТИКЕР – ЛОШО!

НОВ ЗАКОН ЗАСЯГА ВСИЧКИ ШОФЬОРИ В БЪЛГАРИЯ. АКО НЯМАШ ТОЗИ СТИКЕР - ЛОШО!

Advertisement:

Вече и плащането на данъка за колата не може да се размине без лепенка.

Това стана ясно преди дни, след като влязоха в сила новите изисквания за преминаване на колите през годишен технически преглед.

Advertisement:

Припомняме, че още през 2014 г беше въведено условието собственикът да докаже с бележка от общината, че е платил местния данък МПС, преди да започне прегледът на автомобила. Идеята бе да се повиши събираемостта на местния налог. В последствие се оказа, че разписките за платения данък лесно се фалшифицират и общинските чиновници в София още от 2013 г. лепят и холограмни стикери.

Advertisement:

За да се избегне излишната бюрокрация и за да се затегне контролът, всички общини в България трябваше вече да са изградили електронни регистри за данъците и таксите, които събират, и да се свържат в единна мрежа, която на свой ред да обменя данни с агенция „Автомобилна администрация“ и с пунктовете за технически прегледи на колите. При работещи е‐връзки с едно влизане в компютъра в пункта се вижда дали данъкът за автомобила е платен, или не.

Оказа се обаче, че почти половината български общини още не са преминали на е‐релси ‐ само 138 от общо 265 имат работещи информационни системи, пише в. „Сега“. Точно затова по настояване на Сдружението на общините в България остава старомодното доказване в техническите пунктове за платен данък МПС ‐ с бележки и стикери. А отлагането на електронния обмен на информация всъщност работи срещу общинските бюджети. Много собственици на коли намират вратички и за 40% от превозните средства местният данък не се плаща. Ако колата не е минала задължителния годишен преглед и КАТ ви хване на пътя, наказанието е спиране от движение на МПС‐то и акт от 50 лв. за шофьора.

Източник: bradva.bg

Advertisement: