ВЗРИВ! Генерал Румен Радев проговори за връзките с Русия! Ето какво разкри новият президент

ВЗРИВ! Генерал Румен Радев проговори за връзките с Русия! Ето какво разкри новият президент

Advertisement:

Румен Радев, който спечели президентските избори в България и през януари ще встъпи в длъжност като държавен глава, не приема да бъде окачествяван като приятелски настроен към Русия, предаде австрийската информационна агенция АПА.

„Това е прекалено опростено – като проруски ме определят тези политически сили в България, които подклаждат безпочвени страхове, че страната щяла да излезе от Европейския съюз и НАТО“, каза Радев в интервю за АПА.

Advertisement:

„Аз съм генерал от НАТО и през целия си живот съм работил за това България да бъде силен и активен член на алианса“, заяви безпартийният генерал от военновъздушните сили, който на изборите беше подкрепен от опозиционните социалисти.Той подчерта, че като президент не иска да противопоставя членството на България в ЕС и „прагматичните“ икономически отношения с Русия, допълва АПА.

Advertisement:

Радев казва, че не иска да затваря вратата за Турция. „В отношенията с Турция ключовата дума е сигурност. Турция е наш съсед и важен партньор“, заявява той. ЕС и Турция все повече се раздалечават, но по думите му „това напрежение не може да продължава вечно“, защото никой няма полза от него. „Тук България като член на ЕС може да строи мостове“, подчертава Радев. 

Във връзка с избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ Радев вижда не само повод за тревога за бъдещето на НАТО, но и удобна възможност. „Ние в Европа твърде дълго разчитахме на огромната военна мощ на САЩ и сега трябва да се събудим от дълбокия сън“, посочва той. Според него ЕС трябва да изгради своя система за сигурност, без да поставя под въпрос ролята на НАТО.

Advertisement:

По думите му най-голямото предизвикателство за Европа сега е да запази своето единство, след като гражданите на ЕС са загубили доверие в институциите на общността.

Радев определя гласуването за излизане на Великобритания от ЕС като „удар в лицето на обединена Европа“.
„Популистката вълна, гарнирана със засилващия се национализъм, е цъкаща бомба с часовников механизъм. Отлагането на решаването на проблемите налива вода в мелницата на националистите, които подкопават ЕС като идея“, отбелязва Радев, цитиран от АПА.

Източник: bradva.bg

Advertisement: