ИЗВЪНРЕДНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ: В ТЕЗИ 5 МЕСТА СЕ СЛУЧВА НЕЩО ОГРОМНО! ВЛАСТИТЕ ФУЧАТ, ИМА

ИЗВЪНРЕДНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ: В ТЕЗИ 5 МЕСТА СЕ СЛУЧВА НЕЩО ОГРОМНО! ВЛАСТИТЕ ФУЧАТ, ИМА

Advertisement:

Частично бедствено положение заради лошите метеорологични условия и липсата на вода има в пет населени места, съобщи БНР. То е обявено от община Неделино. Това са кметствата Дуня, Върлино, Кундево, Гърнати и Върли дол.

Кметът на общината Боян Кехайов уточни, че в село Гърнати е замръзнал водопровода, а във Върлино, Дуня, Кундево и във Върли дол са пресъхнали водоизточниците, които зареждат водохранилищата.

Advertisement:

Кехайов допълни, че тъкмо са започнали да създават организация за доставка на вода с цистерни, но не може да се стигне до населените места, защото пък пътищата са заледени. От утре ще пробват с високопроходима техника.

Advertisement:

Заради усложнената зимна обстановка кметът на Тетевен Мадлена Бояджиева свика Кризисния щаб за защита от бедствия. Снежната покривка в района е около 45 сантиметра, а в най-високите части – и над метър.

Частично или напълно няма електричество в селата Нейково и Раково, както и хижите в местността Карандила. Усложнена е и обстановката в Котел. Там също духа силен вятър, придружен с обилен снеговалеж. Шест машини почистват в момента Котленския проход.

Advertisement:

В същото време от Централното диспечерско управление към Електроенергийния системен оператор успокоиха, че няма големи аварии при електропреносната мрежа на страната. Това заяви лично зам.-директорът Бойко Човиков.

По думите му, към момента всички съоръжения на ел.мрежата са в пълна изправност. Всички централи работят съобразено с търговските си графици. „Имаме достатъчно мощности да посрещнем, ако се наложат някакви високи товари, свързани с евентуално застудяване“ каза още Човиков.

При необходимост екипите на Електроенергийния системен оператор могат да помогнат на електроразпределителните дружества за отстраняване на авариите.

До момента няма по-дълги прекъсвания на захранването в западната част на страната. Няма населени места без ток и в североизточната част на страната.

Източник: bradva.bg

Advertisement: