ПОТРЕС! Ахмед Муса вкарва Ислямска държава в България!

ПОТРЕС! Ахмед Муса вкарва Ислямска държава в България!

Advertisement:

Скандални подробности от биографията на Ахмед Муса излязоха наяве след изслушването на последния таен свидетел по делото срещу ислямския проповедник.

Последният таен свидетел по делото за разпространяване на джихадистки идеи твърди, че Ахмед Муса Ахмед е в основата на нелегална структура на фондацията „Ал Уакф ал Ислями“ в България. 

Advertisement:

Свидетелят беше разпитан в Пазарджишкия окръжен съд, предаде БНР.
По думите му, създаването на нелегалната структура на „Ислямска държава“ е започнало през 2008 година, като в продължение на няколко години след това, Ахмед е работил за изграждането на стройна структура в страната. 

Advertisement:

Преди четири години на общо събрание в джамията „Абу Бекир“ в Пазарджик са били определени лидери, които са обикаляли в различни райони, за да пропагандират идеите на Ислямска държава. 

Самият Ахмед бил приобщен към тази дейност при посещение в Германия, където се е срещал с представители на организацията „С име в държава на халифата“. По късно единият от ръководителите бе осъден за радикалната си дейност в Турция. 

Advertisement:

Тайният свидел е разкрил при разпита малко известни факти за начина, по който Ахмед Муса приема исляма, предаде Би Ти Ви. 

Оказва се, че до края на 90-те години Муса всъщност е бил християнин-евангелист. 

Бъдещият радикален проповедник живеел мизерно. За да се спаси от тежкото съществуване в Австрия, той се приютил в джамия, приел исляма и започнал да работи за организацията „Съюз Каплан”. Тя е създадена в Турция и една от задачите, които си поставя, е да взриви самолет. 

Заради връзките си със „Съюз Каплан” през 2004 г. Ахмед Муса попада в полезрението на българските служби за сигурност. Оттогава датира и първата му присъда за участие в забранена организация. Муса е осъден на една година условно с пет години изпитателен срок.

Адвокатът на Ахмед, Елвира Панкова днес отрече съпричастност на клиента й към Ислямска държава. Делото ще продължи на 19 януари.

Източник: bradva.bg

Advertisement: